31 Mart 2018 Cumartesi

Unibike 2018 Bisiklet Fuarı Kapılarını Açtı

Merakla beklenen Unibike İstanbul 2018 Fuarı'nın kapıları bisikletseverlere geçtiğimiz perşembe günü açıldı. İstanbul Yenikapı'daki Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi'nde ziyaretçileri ile buluşan ve 29 Mart - 1 Nisan 2018 tarihleri arasında ziyarete açık olacak olan fuarı sizler için gezdik ve neler var, neler yok sizler için derledik.

Unibike 2018 Bisiklet ve Bisiklet Ekipmanları Fuarı

Her yıl ülkemizde yapılan her yeni bisiklet fuarının, çizgiyi ve ziyaretçi beklentilerini biraz daha yükselttiğine ve kaliteyi yukarıya çektiğine şahitlik ediyoruz. Katılımcı seviyesinin az olması sebebiyle önceleri motorsiklet firmaları ile birlikte stand açmak durumunda kalan bisiklet ve bisiklet ekipmanları firmaları, yeterli talebin oluşması ile birlikte, sektörün kendi dinamiklerine ve kendi fuar ihtiyaçlarına sahip olduğunu kanıtlamış ve son dönemde yalnızca bisikletlerin ve bisikletli yaşamın sunulduğu bir fuarlar ile bisikletseverlere ulaşmaya başlamıştır. 



Neredeyse bilinen tüm yerli ve yabancı firmaların bisikletlerini fuarda görmek mümkün. Dolayısı ile özellikle bisiklet alma niyetindeyseniz ve önümüzdeki bahar aylarını pedallayarak geçirmek istiyorsanız deneme turu da atabileceğiniz fuara bir göz atmak, doğru bisikleti bulabilmek adına gayet faydalı olacaktır.


Doğru bisiklet demişken, her sene bisiklet fuarlarında bir yeni konunun trend olduğunu ve neredeyse tüm firmaların anlaşmış gibi standlarına yerleştirdiği bir ürün/hizmet olduğunu gözlemleriz. Bu sene de farklı olmadı, 2018'in trend konusunu birçok firmada gözlemledik. Peki nedir bu senenin konusu? "Bikefitting!"

Kavram olarak, vücut yapınıza uygun bisiklet ölçüsünün ve duruşunuzu belirleyen aynakol uzunluğu, gidon mesafesi, sele pozisyonu gibi ölçülerin ne olduğunu tespit etmeye yarayan, yarı mekanik, yarı teknolojik analizlerin tümünü ifade ediyor. Özellikle optimum performansı elde edebilmek ve gereksiz kas/eklem zorlanması ve sakatlanmanın önüne geçebilmek -ki bizce daha çok önemsenmesi gereken budur- için yaptırılması tavsiye edilen, size uygun bisikleti ve ekipmanlarını alabilmeniz ve gereksiz ekstra masraf yapmamanız için bisiklet almadan önce alınması önerilen bir hizmet olduğu belirtiliyor. Hangi bacağınızla ne kadar basma ve ne kadar çekme kuvveti uygulayabiliyorsunuz, ayağınızın neresiyle pedala basıyorsunuz, bisiklet üzerinde nasıl duruyorsunuz gibi soruların cevapları hem elektromekanik sensörler ile, hem de 3 boyutlu tarayıcılar ile algılanıp bilgisayar ortamına aktarılıyor. 


Her ölçüsü hassas olarak ayarlanabilen özel bisiklet benzeri mekanik aksamlar üzerinde yapılan yaklaşık 3 - 4 saat süren bir analiz çalışmasının ardından kapsamlı bir rapor elde ediyorsunuz ve bu raporla bedeninize uygun bir bisikleti alabiliyorsunuz. Bununla birlikte yanlış donanımdan kaynaklanan sakatlıkların ve performans kayıplarının da önüne geçiyorsunuz. Hizmetin bedeli 300₺'lerden başlayıp rapor kapsamına göre yukarılara tırmanabiliyor.



Bikefitting Türkiye'de son kullanıcının ulaşabildiği yeni bir konu, ancak firmaları bu konuda gayet motive gördük. Kim bilir, Euro'nun da artması ile 15.000 ₺ civarında satılan bisikletlerle birlikte belki de ücretsiz bikefitting hizmeti verildiğini de görmeye başlarız yakında.

Geçtiğimiz günlerde Cyclist dergisinde ya da bir online makalesinde bisiklet üreticilerinin, özellikle yol bisikleti üreticilerinin standart donanımlar ile erişilebilecek performansın limitlerine geldiklerini düşündüklerinden standart dışı fren, gidon veya kadro tasarımlarıyla daha düşük ağırlık, daha yüksek aerodinamik verim gibi konulara yönelmeye başladığına değinilmişti. Bunun örneklerine Trek standında görmeye başladık. Alttaki fotoğrafta v-fren konumlarına ve yerleşimlerine, olmayan gidon boğazına -ya da borusuna mı desek, en iyisi entegre gidona diyelim- dikkat çekmek isteriz. Özellikle üst ve orta-üst seviye bisikletlerde önümüzdeki dönemde bu entegrasyona daha sık denk geleceğimizi tahmin etmek güç değil.



Önceki fuarlarda çılgın bir şekilde elektrikli bisikletler kullanıcıların gözüne sokulmaya çalışılıyordu. Bu sene fuarda daha fazla çeşitte elektrikli bisiklet bulunuyor, lakin son kullanıcıya olağanüstü bir ürünmüş gibi satılmaya çalışılmıyor. Bu, bisiklet algısı ile alakalı olumlu bir gelişme.

Değinmeden geçmemek lazım, Gürkan Genç'in -bkz: Demir Atlı Adam- bisiklet ile dünya turu projesi kapsamında kullanmış olduğu ilk Kron marka özel yapım bisiklet teşhir ediliyor. 41.000 Km yol tepen bisiklet nasıl görünür, merak edenlerin görmesini tavsiye ederiz. "Gürkan Genç'i tanımıyorum ben" diyenleri de kendisinin web sayfasına yönlendirelim.

Bunun dışında retro şehir bisikletleri, sıradışı bisiklet tasarımları, bisiklet taşıma ekipmanları, çocuk koltukları gibi birbirinden farklı kategorilerde çeşitli ürünler fuarda görülebiliyor. Birçok firma fuara özel ciddi indirimler de uyguluyor. -Bir Mosso 790Pro sahibi olmamak için zor tuttuk kendimizi- Ayrıca yurt genelindeki bisiklet derneklerinin de standlarını görmek mümkün.



Fuara Giriş ve Ücret

Fuara giriş için öncelikle form doldurmak gerekiyor. Formu buradan online olarak doldurabileceğiniz gibi kapıda da doldurabilirsiniz. Öğrencilere ücretsiz olan fuarın, öğrenci olmayanlar için 5₺'lik bir giriş ücreti bulunuyor. Kanaatimizce, fuara bisikleti ile gelenlere de ücretsiz yapılabilirdi. Şehir hayatında bisikletin yaygınlaştırılması ile ilgili stratejilerin olduğunu biliyoruz, bu kapsamda bir adım atılması hoş olurdu. Kabul, 5₺ de ucuz bir giriş ücreti ama teşvik ediyor olmak önemli.

Fuar Alanı ve Alana Gidiş

Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi, Yenikapı sahil yolunda, deniz tarafında kalıyor olup, toplu taşıma, bisiklet ya da otomobil ile ulaşılması gayet kolay bir lokasyonda bulunuyor. Toplu ulaşım ile etkinlik alanına ulaşmak için Marmaray, Havalimanı-Yenikapı Metrosu, Hacıosman-Yenikapı Metrosu ile raylı sistemler ya da BN1- BN2, BN3 gibi sahil yolunu kullanan otobüsler kullanılabilir. Bu anlamda, etkinliğin olabilecek en güzel yerde konuşlandığını söylemek mümkün.
Özel araç ile gelecek ziyaretçiler içinse etkinlik alanının önünde kapasite sorunu bulunmayan devasa bir İspark bulunuyor.

Son Notlar

Genel olarak değerlendirildiğinde başarılı bir şekilde organize edilmiş bir fuar olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul'da olup da bisiklete ilgisi olan herkesin fuara uğraması faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder